# Prorating help?

#### LBJones9339

##### New Member
Hi, Guys.
Need help figuring this out:

We have a group of runners who are splitting the cost of a rental house after a 200 mile run in San Francisco.
The total cost of the house for 3 nights is \$4,905.00
There are 13 runners.

8 runners are staying for 3 nights
5 runners are staying for 2 nights

How much does each person pay based on the # of nights they are staying?

Last edited:

### Excel Facts

Does the VLOOKUP table have to be sorted?
No! when you are using an exact match, the VLOOKUP table can be in any order. Best-selling items at the top is actually the best.
Simple maths.

5 nights in total

4905 / 5 = \$981 per night

981 / 6 = 163.5
981 / 7 = 140.14

Hi LBJones9339,

I believe it should be:

The 8 runners staying for 3 nights paying \$432.79 each (for their total 3 night stay)
The 5 runners staying for 2 nights paying \$288.53 each (for their total 2 night stay).

This is then the equivalent of \$144.26 per person per night.

\$432.79 * 8 = \$3,462.35
\$288.53 * 5 = \$1,442.65

\$3,462.35 + \$1,442.65 = \$4,905.00

Cheers,

AP

Ah, OP has changed the original problem.

4905.00 / 3 = 1635 per night

1635 / 8 = 204.375
1635 / 5 = 327

Last edited:
Hi Special-K99,

Not wishing to cast aspersions or be found guilty of finger-pointing; but I'm quite certain that your maths is flawed and your answer inaccurate.

If you check Post #3, this should provide the full details and correct figures.

Thanks,

AP

No problem.

If the cost of 3 nights is 4905 then that's 4905 / 3 = 1635 per night.
Regardless of how many runners stay each night surely thats 1635 / (number of runners).

Further, you say

The 8 runners staying for 3 nights paying \$432.79 each (for their total 3 night stay) = 3462.35

But the OP says The total cost of the house for 3 nights is \$4,905.00
You're 1442.65 short (4905.00 - 3462.35)

(Blimey, I hope this isn't someone's homework)

Hi,

Thanks for getting back to me.

As I understand it - the entire house is booked for a total duration of 3 nights; let's say Night 1, Night 2 and Night 3, and the total cost for these three nights is \$4,905

For Night 1 and Night 2 - all 13 runners will be staying at the house.
For Night 3 - only 8 of the original 13 are staying.

Based on my understanding, described above, the costs outlined in my Post #3 work out perfectly, and add back to \$4,905 (as shown in Post #3).

If I have misunderstood, then I apologise - but, without meaning to sound conceited, I think I am right.

Cheers,

AP

Ah, you could be right, I didnt look at it that way. I thought total duration was 5 nights which would be a fairly simple sum.
Your way sounds as though it could be right hence the OP's question.

Wait till OP gets back to us I guess

Replies
3
Views
734
Replies
2
Views
285
Replies
5
Views
1K
Replies
3
Views
165
Replies
2
Views
501

1,196,430
Messages
6,015,219
Members
441,882
Latest member
rcgyuk

### We've detected that you are using an adblocker.

We have a great community of people providing Excel help here, but the hosting costs are enormous. You can help keep this site running by allowing ads on MrExcel.com.
Allow Ads at MrExcel

### Which adblocker are you using?

Follow these easy steps to disable AdBlock

1)Click on the icon in the browser’s toolbar.
2)Click on the icon in the browser’s toolbar.
2)Click on the "Pause on this site" option.
Go back

### Disable AdBlock Plus

Follow these easy steps to disable AdBlock Plus

1)Click on the icon in the browser’s toolbar.
2)Click on the toggle to disable it for "mrexcel.com".
Go back

### Disable uBlock Origin

Follow these easy steps to disable uBlock Origin

1)Click on the icon in the browser’s toolbar.
2)Click on the "Power" button.
3)Click on the "Refresh" button.
Go back

### Disable uBlock

Follow these easy steps to disable uBlock

1)Click on the icon in the browser’s toolbar.
2)Click on the "Power" button.
3)Click on the "Refresh" button.
Go back